lelkiségre fel!

EGY „SIKERTELEN” ÉLET SZENTSÉGE – FERENC PÁPA SZENTTÉ AVATJA CHARLES DE FOUCAULD-T

Május 3-án hétfőn délelőtt az Apostoli Palota Konzisztórium-termében Ferenc pápa vezetésével – mintegy negyven bíboros jelenlétében – nyilvános rendes konzisztóriumot tartottak, melyen hét boldog kanonizálásáról szavaztak. Ferenc pápa a szavazás után megerősítette a hét boldog, köztük Charles de Foucaud szenttéavatását, melynek időpontját a világjárvány miatt később rögzítik.

Az algériai egyház is régóta várta és remélte a szentté avatás hírét. Paul Desfarges, Algír érseke, az észak-afrikai regionális püspöki konferencia elnöke a SIR olasz katolikus hírügynökségnek elmondta, mekkora jelentősége van a helyi egyházban Foucauld alakjának.

Ő az egyetemes testvér, aki elébe ment mindenkinek, felebarát lett.

A názáreti élet spiritualitása rányomta bélyegét a hitükre, baráti, testvéri jelenlétükre Algéria földjén. Meghatározó alakja a más kultúrákkal, az iszlámmal való párbeszédnek.

„Mindig nagyon fontos volt számára a jóság. A jóság apostolsága volt az övé. Szerinte a jóság légkörén kívül semmit nem lehet tenni.

Az volt számára a legfontosabb, hogy szeresse az embereket, olyannak, amilyenek, ingyenesen.

Az a mindennapos párbeszéd, amelyet ma a muszlim testvéreinkkel építünk, éppen erre a dimenzióra épül, a jóság jegyében” – hangsúlyozta Algír érseke. Hozzátette, hogy a falak, a félelmek és a tőlünk különbözőkkel szembeni előítéletek idején nem könnyű megélni ezt az örökséget. Charles de Foucauld szerinte ma azt üzenné: „Ne féljetek!” – ahogyan II. János Pál mondta pontifikátusa kezdetén, és ahogyan Ferenc pápa is kéri ma tőlünk.

ÁTVÉVE

  • Forrás: Messaggero; Agensir
  • Fotó: Agensir; Vatican News
  • Magyar Kurír
  • (tzs)